Šta ste vi zamesili za Novu godinu?

Ovaj tekst biće malo drugačiji od dosadašnjih jer je, u krajnjoj linijji, dolazak nove godine drugačiji od onoga što mu prethodi. Vreme do tada ide svojim tokom, a onda odjednom očekujemo promenu. Da, navešćemo vam lepe recepte koje možete isprobati, ali još važnije – podsetićemo vas na neka bitna pitanja, o kojima smo i sami razmišljali.

Kažu da je svaki čovek tvorac svoje sreće, a ovo doba godine je idealno da, hteli to ili ne, pravimo preseke onoga što smo do sada uradili. Pitamo se da li smo ostvarili dovoljno, voleli dovoljno, da li smo rasli kao ljudi.

Sa mešenjem je lako, uz kvasac ide željeni rast. Ali, šta je „kvasac” koji omogućava da porastete kao osoba? To je već komplikovanije pitanje.

Možda su bake bile u pravu kad su nas puštale da se igramo testom i zajedno pravimo ne tako uspele krfone, slatke i slane kiflice, štrudle sa makom i grožđem, pite i uštipke.

A opet smo se osećali tako uspešno i ostvareno jer smo rizikovali, igrali se i radili ujedinjeni. Teško je sada osetiti da si veći od celog sveta jer si razvukao testo i čašom izdvajao buduće krofne sa džemom. I ponosno lizao kašiku koju ti je baba dala da oližeš pošto si bio dobar. Sve se ovo dešavalo za vreme praznika ili bar vikendom, što je bio jedan mali praznik za sebe.

Danas vikendom najčešće završavamo ono što nismo stigli tokom nedelje.

Praznici su vreme za nadanje i vreme za nostalgiju, što na prvu loptu može zvučati kontradiktorno. Međutim, ovo je očekivano. Znamo u čemu smo uživali i šta želimo da sačuvamo, a šta bismo da menjamo. Treba samo da se držimo toga.

Za početak okupite one koje volite (porodicu ili prijatelje) i zamesite nešto zajedno. Uživaćete i vratiti sebi divnu detinju radost koju ste nekada osećali za praznike. Podelićete je sa nekim novim i vaše raspoloženje će tako porasti. Porašćete i vi kao čovek jer ćete biti spremni da umnožite svoje zadvoljstvo deljenjem, odustanete od kontrole i slepog praćenja recepta zarad zajedničke igre.

To je ono što vam želimo za novu godinu. I krofne, mnogo savršenih krofni. 🙂

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam