Ljudi instinktivno povezuju kvasac sa hlebom i tradicijom pečenja.

Međutim, tradicija ne znači da se tehnike ne menjaju! Bilo da je reč o tradicionalnim ili inovativnim oblastima primene, kvasac se neprestano unapređuje.

Proizvodnja hleba

Jasno je da se znanje i alati menjaju, ali takođe i društvo: potrošnja hleba postaje sve internacionalnija. Na primer, indijski chapati ili italijanski ciabatta sada se nalaze svuda i konzumiraju se širom sveta. Trenutna istraživanja fokusirana su na prilagođavanje kvasaca različitim vrstama pečenja hleba i savremenim procesima (na primer, otpornost na zamrzavanje).

Sa razvojem kiselog testa, pažnja se takođe usmerava na pronalaženje najboljih kvasaca koji su kompatibilni sa kiselim uslovima fermentisanih recepata. Kvasci takođe igraju odlučujuću ulogu u ukusu hleba. Istraživači rade na sojevima koji razvijaju najprivlačnije aromatične opsege. Sa trenutnim napretkom u ishrani, istraživanja teže poboljšanju bioraspoloživosti vitamina i minerala koji su prirodno prisutni u hlebu putem kvasaca.

Proizvodnja vina

Kako različiti akteri u trgovini vinom imaju različite zahteve za kvalitetom svojih gotovih proizvoda, istraživanja o ulozi kvasaca u vinifikaciji su još intenzivnija nego u pekarstvu. Cilj je izolovati sojeve koji su uključeni u aromatične karakteristike vina, posebno one odgovorne za njegov specifični lokalni karakter.

Ishrana

Biohemijski sastav kvasca otkriva proizvod koji sadrži nekoliko elemenata koji, kada ih konzumira živo biće, doprinose glatkom funkcionisanju njegovog organizma. To živo biće može biti čovek, životinja pa čak i biljka.

Potonje je predmet nedavnih istraživanja. Kvasac može delovati ne samo kao dodatak ishrani, već i kao prirodno đubrivo. Neki kvasci tako poboljšavaju sposobnost biljaka da iz zemljišta preuzmu nutritivne elemente koje koriste za svoj rast. Oni deluju kao potpuno neškodljivo prirodno đubrivo za ljude i životinje. Istraživači takođe rade na korišćenju kvasca za kontrolu bolesti biljaka ili delovanje protiv plesni na voću: organska alternativa hemikalijama.

Kvasac se već uobičajeno koristi kao dodatak ishrani kod ljudi i kao dodatak u hrani za kućne ljubimce, posebno zbog visokog sadržaja vitamina B, D2 ili proteina. Istraživanja aktivno teže poboljšanju proizvodnje ovih korisnih nutrijenata.

Primena kvasaca kao probiotika je još jedna vrlo dinamična oblast diversifikacije u smislu naučnih publikacija. Rezultati su veoma obećavajući i nagoveštavaju širok spektar novih primena.

Kvasac ne samo da korisno deluje na intestinalnu mikrofloru podstičući zdrave bakterijske grupe, već interaguje i sa određenim patogenima zauzimajući prostor koji bi mogli da osvoje (efekat barijere) i direktno delujući na neke od toksina koje ispuštaju, a koji negativno utiču na zdravlje ljudi ili životinja.

Tek nedavno, istraživači su otkrili „dijalog“ između kvasca, intestinalne mikroflore i domaćina – čoveka, životinje ili biljke – u slučajevima upale ili imunoloških reakcija. Ovo polje, koje se trenutno dešifruje, predstavlja pravu naučnu revoluciju. U oblasti zdravlja životinja, otvara nove vidike uključujući poboljšanje proizvodnje mleka kod preživara ili upotrebu probiotika kao faktora rasta koji zamenjuju antibiotike kod svinja.

Biogoriva

Do danas, kvasac je najbolji mikroorganizam za proizvodnju alkoholne fermentacije iz jednostavnih šećera.

Ljudi, sa vekovima iskustva u ovoj oblasti u pekarstvu, vinifikaciji ili pivarstvu, imaju na raspolaganju veoma efikasne sojeve. Sada se koriste za proizvodnju biogoriva iz obnovljivih poljoprivrednih proizvoda – cvekle, šećerne trske, melase i drugih amilaziranih proizvoda. Istraživanja su trenutno fokusirana na transformaciju novih sirovina u biogoriva.

 

Izvor: https://www.exploreyeast.com/

#poweredbyyeast

Lesaffre

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.