Sastojci

- 500 g brašno T-500
- 300 g brašno integralno pšenično brašno
- 1 kocka ALFA kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica morske soli
- 2 dl tople vode
- 1 dl hladno cedjeno suncekrotovo ulje
- 1,5 dl kefir
1.U dublju posudu sipajte oba brašna i u sredinu brašna izmrvite kvasac. Dodajte toplu vodu i šećer i malo promešajte i ostavite da se kvasac otopi. Promešati kašikom i dodati morsku so, ulje i kefir i mikserom, nastavci za testo, umutite testo. Ako se testo lepi dodajte još malo brašna a ako je suvo još malo tople vode. Testo treba da se muti dok se ne dobije kompaktna lopta od testa koja se odvaja od posude. Testo preliti sa malo ulja i odmah ga prebacite u najlon kesu. Izbacite vazduh iz kese i odložite na hladno mesto ili u frižider. Kada testo nadodje izvaditi ga iz kese direktno u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Pesnicom testo pritisnite da se napravi velika lepinja. Pospite laneno seme ili semenke po želji. Ostavite da se odmara dok se rerna zagreje na 250 C stepeni. Staviti pogaču da se peče negde oko pola sata s tim što posle nekih 15 minuta smanjite temperaturu na 200 C stepeni i peći pogaču još nekih 15 minuta da porumeni. Izvaditi pogaču iz rerne, poprskati sa malo hladne vode i pokriti najlonom i kuhinjskom krpom. Kada se prohladi skloniti najlon i zamotati pogaču u kuhinjsku krpu. Pogaču izlomiti na komade i poslužiti. Prijatno!
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.

U mom slučaju je ludo testo stajalo nekih 12 sati na hladnom odnosno zamesila sam uveče a pekla sutradan pre podne. Testo se ravna pesnicom ruke i ujedno se dobiju udubljenja u testu. Odozgo sam posula lan a vi možete i neke druge semenke ili ništa. Ovo je mala količina testa pa sam ga odmah svo upotrebila, inače od ovog testa odvojite koliko vam treba a ostatak opet ostavite u kesi na hladnom i koristite po potrebi. Prednost ovakvog testa je to što možete da ga zamesite kad imate vremena a koristite ga kada vam zatreba. Ja koristim u toku pečenja i ventilator, tako sam navikla, i u rernu još dodatno dodam šerpicu sa vodom da bi bilo više pare u toku pečenja, koja testu pomaže da se lepo ispeče.