RAŽENE POGAČICE
Sastojci
- - 600 g raženo integralno brašno
- - pola kocke Alfa kvasca
- - 1 mala kašičica soli
- - 1 mala kašičica šećera
- - 3 kašike maslinovog ulja
- - 300 ml topla voda
- - malo gustina ili mekog raženog brašna
Opis
- U posudu u kojoj će te mesiti pogačice, izdrobite kvasac, dodajte šećer i 1 dl tople vode, promešajte da se kvasac otopi.
- Dodajte integralno raženo brašno, so, topla voda i pola maslinovog ulja i mikserom, nastavcima za testo, zamesite testo. Ako je potrebno dodati još malo brašna ili vode u zavisnosti od toga da li se testo lepi ili je suvo. Treba da se dobije kompaktna lopta od testa koja se odvaja od posude. Preko testa prelijte ostatak maslinovog ulja i pokrite posudu providnom folijomi ostavite da se testo udupla.
- Testo izvadite iz posude i na radnoj površini, koju ste posuli sa malo gustina ili mekog raženog brašna testo podelite na komadiće veličine jajeta. Provaljajte ih dlanovima da se dobiju loptice.
- Pogačice složite u pleh obložen papirom za pečenje i ostavite da testo ponovo naraste. Premažite ga hladnom vodom i stavite da se peče u zagrejanu rernu na 200 C stepeni oko 15 do 20 minuta.
- Kada porumene izvadite ih iz rerne, poprskajte vodom i pokrite ubrusom. Ostavite da se prohlade.
Bonus saveti
Količina vode je odokativna jer integralno brašno drugačije upija tečenost.
Testo može da se ostavi u frižideru, pokriveno, i da se koristi po potrebi, nešto kao ludo testo.
Komentari