USKRŠNJE ZEKE
Sastojci
- * 700 gr brašna
- * 1 svež kvasac
- * 300 ml mleka
- * 160 gr margarina
- * 1 kašičica šećera
- * 2 kašičice soli
- * 2 jaja
- * zrna bibera za oči
Opis
- Pomešati brašno, izmrvljeni kvasac, šećer I so.
- U sredini brašna napraviti udubljenje I staviti žumanca, otopljeni I prohladjeni margarin.
- Dodavati postepeno mlako mleko I kašikom sjediniti smesu a posle umesiti glatko testo rukama ili mikserom nastavci za testo.
- Testo pokriti krpom I ostaviti da stoji 30 minuta.
- Premesiti testo I podeliti na 10 delova.
- Rukama praviti male loptice jajastog oblika.
- Uzeti oštre makaze, umočiti ih u brašno I zaseći na dva mesta da se naprave uši.
- Štapićem za roštilj napraviti 2 rupice u koje ubaciti biber u zrnu.
- Zeke prebaciti u tepsiju obloženu peki papirom I ostaviti da stoje 20 minuta.
- Za to vreme zagrejati rernu na 200"C.
- Zeke premazati umućenim belancetom I staviti da se peku.
- Posle 10 minuta smanjiti temperaturu na 180"C I peći ih još 10 minuta.
- Zeke izvaditi iz rerne I pokriti krpom da se prohlade.
Bonus saveti
Služiti ih uz uskršnji ručak. Posebno su interesantne deci.
Komentari