Kvasac igra važnu ulogu u ljudskoj ishrani hiljadama godina! To nije ništa neobično s obzirom na to da je kvasac prisutan u svakom okruženju. Može se pronaći u prirodi u svakom trenutku i svakodnevno istražujemo i otkrivamo nove načine njegove upotrebe! Zašto? Kvasac ima mnoge nutritivne prednosti! U ovom članku saznaćete o važnosti kvasca i kako ga uključiti u zdravu, uravnoteženu i održivu ishranu.
Kvasac: Vitalna hrana
Ljudi konzumiraju kvasac već dugo vremena. Kvasac se može koristiti kao nutritivni kvasac ili za proizvodnju piva, vina i drugih ukusnih proizvoda. Kvasac je divan! Ova prava mala fabrika sposobna je da transformiše biljne šećere u gorivo. Magija se dešava tokom anaerobnog procesa (u odsustvu vazduha) nazvanog fermentacija. Takođe može pomoći u razvoju biljaka proizvodeći vitamine i druge hranljive materije, kao i enzime. Naposletku, kvasac i molekuli koje proizvodi zanimljivi su medicinskoj zajednici.
Kvasac ima izuzetan nutritivni profil.
Kvasac, kao aktivni živi mikroorganizam, može pružiti neke prednosti životinjama i ljudima delujući kao probiotik. Ali to nije sve! Poslednjih godina mnogi ljudi počeli su da konzumiraju određenu vrstu kvasca zvanu nutritivni kvasac (ili NOOCH). Može se koristiti u dodacima ishrani, začinima i funkcionalnoj hrani. Nutritivni kvasac bogat je esencijalnim hranljivim materijama kao što su proteini, vitamini i minerali.
Nutritivni kvasac može imati dva porekla, jedan se proizvodi na melasi šećerne repe ili šećerne trske (glukozni medij) i generalno ima blagi ukus, dok je drugi sporedni proizvod proizvodnje piva i ima gorči ukus. Rezultat je zlatni pahuljica koji neki ljudi nazivaju „nutritivnom centralom“.
Šta čini nutritivni kvasac tako jedinstvenim?
To je visokokvalitetan izvor proteina: ovi proteini sadrže sve esencijalne aminokiseline koje ljudi moraju uneti kroz ishranu.
Dobar je izvor dijetalnih vlakana i nekoliko vitamina, kao što su tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), piridoksin (B6) i folna kiselina (B9).
Takođe je jedan od retkih biljnih izvora vitamina B12, koji je potreban za sintezu DNK i formiranje crvenih krvnih zrnaca, kao i za zdravu funkciju našeg mozga i nervnog sistema. Stoga je interesantna alternativa za vegane i vegetarijance.
Sadrži malo natrijuma (sastojka soli) i ne sadrži holesterol ni zasićene masti.
Kako koristiti nutritivni kvasac?
Nutritivni kvasac odličan je način da dodate ukus hrani bez upotrebe soli, šećera ili masti. Ima ukus koji podseća na sir, što ga čini sjajnom alternativom. Može se koristiti na mnogo različitih načina, na primer: posipanje na kokice umesto putera ili soli
mešanje sa rižom u rizotu umesto parmezana, korišćenje kao sastojak u jelima sa sirom, kao što je makaroni.
Nauka o kvascu
U ljudskom digestivnom sistemu (mikrobioti) ima oko 100.000 milijardi mikroorganizama. Ovaj ekosistem je veoma važan za ljudsko zdravlje. Probiotski kvasci pomažu održavanju ovog zdravog balansa i stoga zdravlju creva. Održivija mikrobiota može podržati probavnu udobnost, imunološki sistem i smanjiti upalu. Takođe može pomoći u upravljanju dijarejom.
Kvasac je važan za negu i ishranu životinja. Probiotici kvasca (definicija FAO/WHO probiotika—“živi mikroorganizmi koji, kada se primene u adekvatnim količinama, donose zdravstvenu korist domaćinu“) mogu poboljšati zdravlje creva životinja (riba, stoka, perad…), plodnost i poboljšati efikasnost ishrane. Takođe mogu poboljšati dnevne energetske prinose ishrane i optimizovati performanse u sportovima (konji). Većina vlasnika kućnih ljubimaca smatra svoje ljubimce delom porodice. Naši dlakavi saputnici su deo našeg svakodnevnog života! Kvasci mogu pružiti brojne nutritivne i zdravstvene prednosti, kao što su poboljšanje digestivne nege, jačanje imuniteta i poboljšanje prirodnih odbrana. Pod takvim uslovima, oni su efikasan i prirodan način upravljanja zdravljem i blagostanjem vašeg ljubimca!
Sastojak prirodnog porekla koji omogućava prirodnu fermentaciju
Sastojak se smatra prirodnim kada je prisutan u prirodi i/ili je minimalno obrađen. Kvasac je jednoćelijska gljiva koja prirodno raste u zemljištu i na biljkama. Divlji, prirodni kvasac je svuda – u vazduhu koji dišemo, na kori ili drveću, na lišću… Kvasac je prvo domesticirano živo biće u istoriji!
Kako? Kvasac je ključni sastojak u fermentaciji. Ovaj proces omogućava da komad testa postane dobro narasli hleb. U odsustvu vazduha, ćelije kvasca pretvaraju šećere u ugljen-dioksid i alkohol. Različiti sojevi kvasca mogu se koristiti za proizvodnju piva, vina, čak i goriva na bazi etanola! Ono što čini kvasac tako posebnim je njegova sposobnost da sirove sastojke pretvori u nešto živo i šuškavo!
Fermentacija čini hranu ukusnijom i pomaže joj da ima bolju teksturu. Takođe poboljšava nutritivnu vrednost hrane.
Kvasac je održiva biomasa
Kvasac se nalazi svuda na svakom kontinentu. Nalazi se u vazduhu, vodi i na biljkama. Kvasac dobro raste u područjima gde ima dovoljno hrane i odgovarajuće temperature. Kvasac je mala fabrika. Potrebna mu je energija za život i rast. Šećer (melasa) obezbeđuje tu energiju. Voda je takođe neophodna za fermentaciju i reprodukciju kvasca. Dakle, koji je ugljenični otisak kvasca? To zavisi od podtipova kvasca:
1 kg tečnog kvasca = 363 g ekvivalenta CO2
1 kg kompresovanog kvasca = 734 g ekvivalenta CO2
1 kg suvog kvasca = 3,204 g ekvivalenta CO2
Neki od nusproizvoda koji se generišu pri proizvodnji kvasca za hranu ponovo se koriste: kao đubrivo ili kao alternativni izvor životinjskih proteina. Šire gledano, stubovi industrije alternativnih proteina – biljni, uzgajani i fermentacioni – mogu se međusobno dopunjavati, omogućavajući kompanijama da kreiraju ekološki održivije proizvode sa manjom potrošnjom resursa od onih koji trenutno dolaze iz industrijske životinjske poljoprivrede.
Krajnji zaključak: Fokus na super-tanjiru sa kvascem
Reč „superhrana“ je moderna i dopada se ljudima koji strastveno prate zdravu hranu i ishranu. Međutim, nema ni zvanične definicije ni naučne osnove za ovu oznaku. Najvažnije je održavati raznovrsnost u našoj ishrani birajući obroke koji su i uravnoteženi i ukusni! Kvasac pruža vitamine, minerale, vlakna i proteine. Sa svim ovim prednostima, bilo bi šteta smatrati kvasac samo superhranom. Zapravo, kvasac može pomoći u kreiranju „super tanjira“ punog različitih zdravih, uravnoteženih i ukusnih namirnica svakodnevno i dugoročno, daleko izvan jednostavnog trenda.
Izvor: https://www.exploreyeast.com/
#poweredbyyeast
Lesaffre
Pošaljite komentar