Posni kolači – gospodari slavske trpeze

Objavljeno 10.12.2019. od Mesimo zajedno

Savremeni stil života nas tera da uvek budemo u pokretu, da negde žurimo i u toj užurbanosti često zaboravljamo na one najbliže, koje najviše volimo. Dan u kom nikako ne smemo zaboraviti svoje najvoljenije je svakako porodična slava, jedna od najlepših tradicija u našem narodu. Ovaj dan simboliše porodično zajedništvo, ljubav, bliskost, a podrazumeva i kvalitetnu i ukusnu trpezu.

Ukoliko želimo da dan slave i vreme provedeno sa porodicom učinimo posebnim, moramo se postarati da i trpeza oko koje se okupljamo bude posebna.

Posna trpeza na slavama nema toliko ljubitelja koliko i gozba sa mrsnom hranom, jer većina namirnica na koje smo navikli da ih svakodnevno jedemo i da u njima uživamo spada u one koje tokom posta ne smemo konzumirati. Svi se moramo složiti da kolači ipak bude posebne emocije u nama i da nam često najviše nedostaju tokom posta. Međutim, postoji način da i posne kolače učinimo privlačnim, ukusnim i slasnim!

Prvi naš predlog su posne punjene krofne. Sigurni smo da ne postoji osoba koja ne voli slasne i sočne krofne.

Svaka trpeza, pored lepog ukusa, treba da bude i lepo ukrašena. Sove kolači će pružiti vašim gostima i potrebnu dozu estetike i neobičnih boja, koje će im, pored uživanja u ukusu, obezbediti i vizuelnu satisfakciju.

Posne loptice sa ratlukom, mešene po starom receptu, vratiće vaše goste u detinjstvo i podsetiti ih na najlepše ukuse bakinih slatkiša i rituale zajedničke pripreme. Ako ste tada voleli da se razigrate u kuhinji, sigurno će se u vama opet probuditi želja da to učinite.

Ukoliko posne kolače ne možete da zamislite bez voćnih kolača, slatke bundevice su idealan predlog za vas.

Posni mladenčići su kolači koji neće tražiti mnogo vremena za pripremu, ali će opet pružiti vašim gostima priliku da se u njih zaljube.

Kada pomislimo na posni slatkiš, ne možemo a da se ne setimo štrudle i toga kako odavno nismo probali dobru štrudlu, baš onakvu kao što je mama pravila. Sigurni smo da će vaši gosti uživati uz štrudlu sa dve vrste pekmeza.

Iskoristite i vi ove recepte i pripremite trpezu koju ćete i vi i vaši gosti pamtiti sve do sledećeg okupljanja.

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam