Cimet – začin sa ukusom zdravlja

Cimet je začin specifičnog mirisa i ukusa koji svakom jelu daje jedinstvenu aromu. Istraživanja su pokazala da je cimet počeo da se koristi još 2000 godina pre nove ere i dugo je predstavljao statusni simbol.

Zbog svog specifičnog mirisa egipatska kraljica Hathepsut ga je koristila u svojim parfemima.

U antičkim kulturama je bio jako redak i koristio se kao lek.

Koliko je ovaj začin poseban govori činjenica da je pre pet vekova u Evropi cena cimeta bila slična kao cena zlata i da su Portugalci i Holanđani vodili stogodišnji rat kako bi se domogli ovog začina.

 

 

Cimet ima i brojna lekovita svojstva. Jača imunitet, povećava koncentraciju, stimuliše rad mozga, poboljšava cirkulaciju, snižava nivo šećera u krvi. Cimet je odličan izvor mangana, gvožđa, kalcijuma, bakra i cinka.

Na našim prostorima cimet se naviše koristi za pripremu jela i preciva kojima daje specifičan ukus. Mi vam dajemo neke od predloga kako možete pripremiti ukusna peciva i iskoristiti brojne pozitivne efekte koje cimet pruža.

Predlažemo vam da pripremite cimet venčiće, mirisne ružice, fantastični cinabon ili jedinstveni cimet burek kojim ćete sigurno oduševiti drage osobe.

Jabuke sa cimetom su idealna kombinacija, pogotovo ako želite da pripremite ukusan desert koji sadrži puno vitamina, naročito ako uzmemo u obzir činjenicu da  su jabuke jedne od najzdravijih voćki koje  su dostupne tokom cele godine. Mogućnosti za eksperimentisanje su brojne, pripremite štrudlu sa jabukama i cimetom, mafine sa jabukama ili apple-walnuts buns.

Predlažemo vam i jedan interesantan slatki recept – sove od cimeta koje su pored specifičnog ukusa, jako dekorativne i neobične, tako da im niko ne može odoleti, a deca će ih sigurno obožavati.

Eksperimentišite sa ukusima i začinima, a uz aromu cimeta uživaćete u svakom zalogaju.

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam