Njegovo veličanstvo – hleb

Često čujemo da hleb nije zdrav, da goji i da ga treba izbaciti iz ishrane. Međutim, to ne mora nužno biti slučaj. Naime, hleb ima i svoje benefite – bogat je vlaknima i skrobom, a siromašan masnoćama. Dakle, nije neophodno da hleb u potpunosti izbacimo, ali treba voditi računa o količini hleba koju unosimo, ali i o tome kakav hleb kupujemo.

Kupovni hleb često je pun veštačkih hemikalija koje služe da mu produže svežinu i poboljšaju boju. Zato hleb treba kupovati u proverenim pekarama ili, još bolje, peći hleb u svom domu, jer samo tako možete biti sigurni od čega je on zaista napravljen. A i nema ničeg lepšeg od toplog hleba direktno iz rerne, zar ne?

Kada sami pečete hleb uvek ga možete prilagoditi svojim afinitetima, dodati različite sastojke u svoj recept i tako ispeći hleb baš po svom ukusu. Možete dodavati različite semenke, spanać, sir ili tikvice. Isprobajte naše recepte: hleb sa semenkama, hleb sa spanaćem, hleb sa sirom, hleb sa tikvicama.

Takođe, prilikom pripreme sopstvenog hleba, možete birati i različite vrste brašna kojim ćete mesiti. Uvek se možete opredeliti za obično, belo brašno, ali i za integralno, heljdino, speltino ili za različite mešavine više vrsta brašna. Tako možete umesiti hleb od heljinog i ražanog brašna, hleb od speltinog i heljdinog brašna ili hleb od pšeničnog, belog brašna.

Kada je hleb u pitanju, možete izaći iz okvira tradicionalnog hleba i tako isprobati različite recepte za slatke hlebove, koji će vas oduševiti. Ovde se možete igrati i kombinovati različite ukuse i oblike, a ovo su naši predlozi: slatki hleb sa bundevom i sirom, slatki hleb sa suvim grožđem i brusnicamaslatki hleb sa šafranom, hleb sa suvim voćem, pa čak i hleb sa čokoladom.

Ukoliko se odlučite da sami mesite svoj hleb, probajte ove raznolike recepte i sigurno ćete pronaći hleb po svom ukusu. Pokušajte i uverićete se da je vredno truda i izdvojenog vremena.

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam