Zašto biramo integralno brašno u ishrani?

Svi smo se u nekom trenutku susreli sa različitim tipovima peciva od različitih tipova brašna. Još od malena znamo da su crno brašno i crni hleb zdraviji od belog, ali se naše aktivno znanje o tipovima brašna vrlo često tu završava. Kako bismo omogućili zdravu ishranu sebi i najmlađima, važno je znati ponešto o još jednoj hranljivoj opciji –  integralnom brašnu.

Integralno brašno pravi se od celog zrna pšenice, po čemu je i dobilo ime, dok se, na primer, belo brašno pravi samo od središnjeg dela, a klica i omotač se odstranjuju. Smatra se da je integralno brašno tehnološki slabije, ali nutritivno neuporedivo vrednije od belog brašna. Ono je bogato mineralima, kao što su natrijum, kalijum i kalcijum, ali i vitaminima B i E. Sadrži veću količinu proteina i vlakana od belog brašna. Za razliku od belog, integralno brašno ubrzava rad creva i, uz pomoć njega, proces varenja teče normalno i uravnoteženo.

Hleb od integralnog brašna, integralne zemičke i integralne kifle su nezaobilazni recepti ukoliko se još niste oprobali u pravljenju integralnog peciva. Ako ste već iskusni, probajte naše predloge: integralnu pletenicu sa blitvom i sirom i integralne pogačice sa prazilukom, a u zavisnosti od vašeg ukusa možete probati integralne bombice sa mlevenim mesom ili integralne lisnate pogačice sa suncokretom. Ukoliko vam nedostaje nešto slatko, a znate da imate dovoljno integralnog brašna u kući, nemojte se ustručavati da napravite integralne štrudlice ili integralnu pletenicu sa kremom.

Mane integralnog u odnosu na belo brašno odnose se na njegov specifični ukus i kraći rok trajanja, jer je sklonije kvarenju od belog brašna. Međutim, hranljive vrednosti nadilaze sve usputne slabije strane ovog važnog sastojka u kuhinji. Naučite vaše najmlađe da od malih nogu neguju zdrave ukuse i zavole testa sa integralnim brašnom čak i više od onih sa belim.

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam